Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Негодниците

Ние сме негодниците! Така преди време ни нарече председателят на Българската федерация по волейбол – Данчо Лазаров. Направи го от страниците на национален ежедневник ( http://pressadaily.bg/publication/177-Данчо-Лазаров:-Трябваше-да-уволним-Стойчев-много-порано ) в опит да неглижира надигащото се недоволство срещу неадекватните действия на ръководената от него федерация.

Негодниците

По ирония на съдбата, цинизмът на г-н Лазаров – вероятно плод на дългите години напълно безконтролно управление на българския волейбол, даде тласък на нашето обединение и провокира желанието ни да се разровим из пазените в дълбока тайна дела на федерацията. „Разсекретяването” се оказа трудно начинание – срещна сериозен отпор, отне време и усилия. И това съвсем не е изненадващо, защото наяве излязоха нелицеприятни факти за финансови нарушения, конфликт на интереси, неспазване на закони, лично облагодетелстване. (Активности) За нас няма съмнение, че настоящото ръководство на БФВ изсмуква живителните сили на българския волейбол и ще се храни с успехите на националните отбори докато е възможно. Затова решихме да заемем ясна позиция – срещу заплатените билети за всеки посетен от нас мач искаме отчет! До стотинка. В залата сме готови да съдерем гърлата си в подкрепа на отбора, но кой е отсъдил, че после просто трябва да си тръгнем в безгрижно очакване на следващия двубой? Няма да си тръгваме и оставаме наоколо, за да плашим чувството за безнаказаност. То вирее безпрепятствено сред бездушие и сервилност и залинява в сблъсък с непримиримостта. Убедени сме, че българският волейбол заслужава ангажираността на своите привърженици – нуждае се от гнева, яда и сълзите им, от зададените въпроси и настоятелно търсените отговори! Отказваме да се примирим с мълчанието. Мълчанието е в полза на статуквото. Не храним илюзия, че истинската промяна може да се случи без реакцията на несъгласните и отвратени от настоящото управление на федерацията волейболни хора. Ето защо целта на този сайт е да провокира дискусия, да дава гласност на проблемите, да се превърне в средище на мнения, идеи и възможни решения и в крайна сметка да доведе до по-сериозен натиск върху отговорните институции, за да бъде променен порочният модел на управление в българския спорт. Съзнаваме, че крайният успех в това начинание изисква продължително и изтощително „копане” – корените на мафиотската системата са твърде здраво вкопани в недрата на държавата ни, поливани са твърде дълго време с безхаберие и страх , за да бъдат изтръгнати лесно. (Форум, Мнения и анализи).

Негодниците

Продължаваме да подкрепяме Радостин Стойчев и Матей Казийски със същата категоричност, с която го направихме през 2012 г. Тогава съвсем спонтанно възнегодувахме срещу безумното уволнение на треньора на националния ни отбор в навечерието на решителната квалификация за класиране на Олимпийските игри. Впоследствие застанахме зад решението на един от най-достойните ни спортисти да се откаже от националния тим докато настоящото ръководство на БФВ не подаде оставка. Подкрепата към Стойчев и Казийски беше поводът да се обединим в група във виртуалното пространство, да си зададем много въпроси, да потърсим отговорите им и да отворим очите си за случващото се във волейболната федерация. Днес подкрепата остава все така силна, но целите ни вече се простират отвъд нея.

Негодниците

Приемаме безусловно решението на двамата да напуснат националния отбор преди Олимпиадата в Лондон, защото наглостта може да бъде надвита само с решителни и дори крайни действия – за намеренията и предупрежденията тя обикновено остава глуха. И да, вярно е, понякога и такива действия не водят до успех, но причината е прозаична – те просто не получават нужната подкрепа и съпричастност. Проблемите в БФВ в никакъв случай не бива да се замитат зад фразата „България е над всичко”. Издигнем ли безропотно този лозунг, олицетворяващ кухия, изпразнен от смисъл патриотизъм, скоро България на безочливите и безскрупулни хора ще ни затисне с такава сила, та дъх да не може да си поемем. Приветстваме с „добре дошъл” на този сайт всеки, повярвал в каузата. Не я наричаме наша, защото тя всъщност е обща. И е лична – на вече убедените и на онези, които предстои да повярват в нея. Носи името на всяко дете, прекрачило прага на някоя порутена тренировъчна зала с мечтата да стане шампион!