Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Александър Попов: Всички спортисти в България са докарани до окаяно положение

  • Сашо Попов. Сашо Попов. "100 сърца за ЦСКА"

Александър Попов е роден на 9 юни 1972 г. в София, в семейството на учени химици. Започва спортната си кариера като състезател по лека атлетика и като юноша е шампион на България в спринта на 60 м и на скок дължина. Тренира волейбол от 1983 г. в школата на ЦСКА под ръководството на Стефан Христов. Прави дебют за мъжкия тим през 1989 г. при треньора Иван Сеферинов. 5 пъти е шампион на България (1989, 1990, 1993, 1994, 1995 г.) и 4 пъти носител на Купата на България (1990, 1991, 1992, 1993 г.), с ЦСКА е участник във финалната четворка на КЕШ. На 23-годишна възраст се отказва от активна състезателна дейност след редица травми. Назначен е за треньор на юношите старша възраст на ЦСКА, впоследствие застава начело на мъжете на Славия (1996-1997), като поставя рекорд за най-млад треньор в историята на мъжкия волейбол у нас. От 1998 г. се завръща при Червените, където и до днес е старши треньор. Извежда ги до три титли (2008, 2010, 2011 г.), 4 Купи на България (2002, 2009, 2010, 2011 г.), до 1/8-финал в Шампионската лига срещу полския Асеко Ресовия (Жешув) през 2010 (1:3, 0:3) и до полуфинал за Купата на ЦЕВ през 2011 срещу друг полски тим - ЗАКСА Кенджежин-Козле), който Червените губят след златен гейм (3:0, 0:3, 12:15 златен гейм). От 2011 г. е и президент на ЦСКА, след като основният спонсор Георги Георгиев няма възможността да продължи издръжката на клуба и оставя акциите на Попов, с което започва и финансовата криза в армейския волейбол. Наставникът започва различни инициативи, с които търси подкрепа от червената общност за спасението на останалия без основен спонсор рекордьор по титли на България и при мъжете, и при жените. От януари 2003 до юни 2004 г. успоредно е помощник-треньор на сърбина Милорад Киац в мъжкия национален отбор.

- Г-н Попов, вече 4 години ЦСКА е без основен спонсор. Става ли всяка изминала година все по-трудна от предишната?
- В определен смисъл - да, когато един въпрос не е решен навреме, той закостенява и става по-труден за разрешаване. Но от друга страна, сме калени някак си и започваме да приемаме по-лесно трудностите. Думата е точно "закаляване". Пример - клубовете, които изпитват сега финансови затруднения, бързо се отчайват, в главите им има униние. Понеже проблемът ни е многогодишен, някак цинично сме свикнали с него и по-лесно приемаме ежедневните несгоди.

- Има ли изгледи скоро ЦСКА отново да намери сериозен спонсор?
- Дай Боже, но с оглед икономическата ситуация в страната и натрупания ни опит в търсене на такъв през последните години съм, меко казано, скептично настроен. Поради тази причина се опитваме със собствени средства и методи да намерим своя нов начин на оцеляване.

- А има ли реална опасност от фалит при положение, че не се очаква промяна на ситуацията?
- Не. Според мен трудно ще стане, и не защото някой няма основание да си го мисли, а защото в този клуб сме се събрали съмишленици, работещи денонощно. Просто няма как да се случи подобно нещо.

- Каква е минималната сума, необходима за годишната издръжка на клуба?
- Много често задаван въпрос. Преди няколко години имах точен отговор, сега имам още по-точен. С колкото имаме - с толкова ще оцелеем. Зависи от гледната точка и от поставените цели след формирането на бюджета. Показваме, че с почти нулев бюджет ни има на картата, явяваме се на състезания. Къде успешно, къде не, продължаваме своята битка. Но колкото повече имаме - толкова по-бързо ще достигнем до спортното ниво, с което да радваме хилядите ни привърженици.

- Какво направихте със събраните средства от коледния търг в Централния военен клуб през декември 2013 г. и съвпаднаха ли приходите с очакванията?
- Какви очаквания? По пътя, по който сме поели, няма очаквания. Такова нещо бе направено за първи път в България и за първи път по нашия начин спортен клуб оцелява. Нямам специални очаквания, просто мислим какво още можем да направим. Със събраните около 50 000 лв. си модернизирахме базата и се явихме на детско-юношеските финали с огромен успех. От 6 първенства при подрастващите имаме 6 комплекта медали, 4 от които златни. По-добър атестат за работата в школата няма. Очаквайте съвсем скоро новата ни инициатива, с която ще разбуним духовете в България.

- Несъмнено финансовите неволи оказват влияние върху резултатите. Трудно ли се живее с мисълта, че си ЦСКА, а реалната цел е обиграването на подрастващи, а не превърналите се в задължителни през годините победи и купи?
- Така изглежда отстрани, но при нас не е. За други отбори може да е клише, но независимо с каква формация излизаме, ние приемаме загубата както преди 4 години, когато губехме някой отговорен мач с по-силния ни отбор. Манталитетът на нашите състезатели не се е променил. Това, че се борим с по-млади състезатели за по-високи цели, ни най-малко не ги деморализира, а мобилизира да дават всичко от себе си. Сигурен съм, че ако намерим прилично финансиране, с тези наши състезатели, които през последните години изградихме, останат в България, а не сме принудени да ги продадем на безценица, за да направим взаимно добро, след кратък период ще имаме боеспособен млад отбор, с който да гоним по-високи цели. ВК ЦСКА пуска второ издание на карта за отстъпки „100 сърца за ЦСКА“.

- Често ли се демотивират и отказват състезателите в юношеска възраст? Факт е, че в България повечето елитни клубове имат сериозни финансови проблеми и волейболист трудно може да се изкарва прехраната от спорта...
- Не само волейболистите, всички спортисти в България са докарани до окаяно положение. Единственият им мотив да продължат да се занимават със спорт е, че са го правили цял живот и след една възраст вече няма връщане назад. Въпрос на държавна политика, и апелът ми към властимащите: освен решаване на проблемите с материалната база, да се помъчат да направят така, че на клубовете, които имаме национален прираст, т.е. даваме национални състезатели, да ни бъде помогнато с нормативна база да си намерим финансиране. Без такава база, без Закон за спорта, без допълнителни условия в него по отношение на данъчни облекчения, без регулиране на държавната база няма как да стане.Накъде отива българският спорт? Трудно класираме състезатели за Олимпийски игри и световни първенства. Повтарям го от много време - без силни столични отбори, даващи насоката, жалона, много трудно ще се възроди спортът ни. Ако очаквате една община с кмет, ориентиран към спорта, да постигне това, което могат ЦСКА и Левски, е смехотворно. Защото кметът или наемащият се да помага в по-малкото населено място не може да даде устойчивост - след няколко години идват нови избори, нова конюнктура и нещата се променят. А в доказаните с десетилетия клубове, имащи капацитет, история и възможности да правят национални състезатели, трудно ще има такава промяна.

- Преди Коледа заявихте, че вашата зала Васил Симов е символ на разрухата. Имате ли надежда, че проблемът с базата ще се реши през тази година?
- Имахме среща с министъра на спорта. Той трябва да се запознае с постигнатото до момента от предишните администрации. И този Параграф 22 задължително трябва да бъде разкъсан, защото никой няма полза от следното нещо: държавата да иска наеми и да не инвестира в спортните съоръжения, а ние пък заради това да не им плащаме. Отнякъде трябва да се тръгне. Всяка нова администрация, включително сегашната, има възможност да погледне безпристрастно и като съмишленици, радеещи за бъдещето на спорта, с общи усилия да намерим правилното решение. Много често сме обвинявани, че ЦСКА иска пари от държавата. Няма такова нещо - ние искаме нормативна база, т.е. по-лесно, не само спортистите на ЦСКА, а в т.ч. хората на изкуството, на науката, по-лесно да намират в това вълче време пари, и от друга страна решаването на големия казус с базата. Защо тази в София е така стопанисвана, че да има недоволство, а в малкия град всичко да бъде ОК. Давам пример с волейбола - в Дупница общината строи нова зала, в Монтана кметът помага на баскетбола и волейбола. Защо на големите клубове не се създадат условията, които да произведат националните състезатели?

- Опитахте се да активизирате червената общност, като направите фейсбук страницата ви най-харесваната на волейболен тим в социалната мрежа. Вече имате почти 20 хиляди фенове, проверихте ли колко клуба в света ви водят?
- Не сме правили такова проучване, но няма спор, че в България сме лидери. Обърнати сме към нашите фенове, задължени сме им, защото не са ни изостявали морално в нито един момент.

- Загатнахте, че след "100 сърца за ЦСКА" през пролетта ще стартирате нова инициатива...
- От година и нещо работим по новия проект, малко да се постопли времето и ще го анонсираме. Отново собствен продукт, с който търсим независимост.

- 2014 г. бе доста разочароваща за националния отбор. Оптимист ли сте, че през тази година ще има коренно различно представяне и трябва ли да се поставят някакви конкретни цели?
- Втората част на въпроса ви отговаря много точно на първата. Наслоено е мнението, че волейболистите трябва да печелят призовите места. Кое ни е на призово място в държавата, в обществото, че волейболистите да бъдат бялата лястовица? Да, не играха добре и според техните, и според очакванията на публиката. Сега сме домакини на европейско първенство, у дома и стените помагат, но понякога и пречат, така че да стискаме палци да покажат най-доброто от себе си. Без от моя страна да натоварвам някого с очаквания. Важното е, че този спорт продължава да го има, раждаме добри волейболисти и организираме такива форуми.

 Карта "100 сърца за ЦСКА" можете да закупите ТУК

 

Коментари

Най-четени новини

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.
В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки