Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Апаратни игри

 

BgVolleyFans се натъкна на поредното задкулисие в работата на БФВ.

На 28.08.2015 г. в „Държавен вестник” е публикувана обява за свикване на извънредно Общо събрание на БФВ на 03.10.2015 г. В дневния ред на предстоящото извънредно заседание са включени две основни точки:

  1. преглед на организационното състояние и легитимността на органите на БФВ, на решенията, взети от ОС на сдружението на 10.10.2012 г., включително в частта относно избор на УС; председател на сдружението и продължителност на мандата на органите на управление, съответно вземане на решения относно избор на УС и председател на УС, и определяне на мандата им;
  2. приемане на решение за изменения и допълнения на устава на сдружението;

Информация за предстоящото събитие на сайта на БФВ няма и към момента. Доказаната практика на БФВ на потайност, когато става дума за важни решения, поражда много въпроси, най-вече за причините, наложили организирането на извънредно изборно събрание в навечерието на Европейското първенство, на което домакини са България и Италия. Очевидно идеята е свързана с решението на Апелативния съд, който постанови, че решенията на ОС от 10.10.2012 г. са нелигитимни. Свикването на събранието сега, при условие че решението на Софийския апелативен съд е от 21.11.2014 г. и срещу него е подадена жалба от страна на БФВ, е повече от странно. Вариантите на тълкуване са няколко. Влизането на нов човек начело на БФВ непосредствено преди ЕП би довело до хаос и невъзможност за организация на първенството. Дали пък БФВ не разчита именно на това – че няма да се намери лице, което да поеме подобен риск, включително риска да бъде саботиран? Другата възможност е точно обратната. Проблемите с организацията на ЕП така са затиснали вече БФВ, че им се иска да прехвърлят отговорността на другиго, защото усещат големия провал, който ги очаква. Втората хипотеза е съмнителна предвид политиката на БФВ да не признава провалите си. Трети вариант: напоследък в публичното пространство се появиха статии с имена на потенциални кандидати за нов Председател на БФВ. Дали спешността не е провокирана от необходимостта да се отнеме възможността за издигане на неудобни кандидатури?

От своя страна, дневният ред на заседанието подсказва намерения, които, макар и прикрити в мъгляво формулирани точки, могат да бъдат разчетени от запознатите със случващото се в БФВ:

  • БФВ има намерение да си признае публично, че съдът е прав и решенията от 2012 г. са нелигитимни.

Ако това е така, то как БФВ смята да обоснове всичките си взети решения от 2012 г. до момента? Ако УС на БФВ самостоятелно признае, че е нелигитимно избран, как ще обясни пред международната федерация, че предстоящото ЕП е организирано от нелигитимно управлявана федерация?

  • В опитите си да „замаже” незаконните си действия, без наличие на правно основание БФВ се надява да прекрати предсрочно мандата на настоящия УС, като въведе нов мандат, в пълно противоречие с Устава и закона.

С други думи, БФВ няма законово основание към момента за избор на нов управителен съвет по простата причина, че законът не дава възможност да се прекратява предсрочно мандат на управителен орган, освен при изрични основания, които в случая липсват. И законът, и Уставът определят четиригодишен мандат на УС. Уставът определя ясно и в какви срокове и кога се извършва изборът на нов УС и не позволява при предсрочно прекратяване на мандат (дори и при наличие на законови основания за това), да се определя нов мандат, както е записано в дневния ред на ОС. В този случай новоизбраните членове на УС следва да довършат мандата на лицето, на чието място са избрани (подобен казус съдът вече е разглеждал във връзка със сродния и много близък като методи на работа футболен съюз – Решение № 707/30.05.2012 г. на САС).

  • Неслучайно е подреждането на точките от дневния ред. Точката, предвиждаща промени в Устава ще бъде разглеждана и гласувана след избора на УС. По този начин УС си гарантират избор по действащите досега безумни правила на Устава. Дори и някой да се опита да го промени, ще бъде невъзможно.

Както обикновено в подобни ситуации, липсва осигурен достъп до материали за заседанието. Как и кога членовете на БФВ ще видят решението за свикване на ОС, проектите на решения по точките от дневния ред и най-вече – кандидатурите за членове и председател на УС? Кога обществото и членовете на ОС ще прочетат концепциите и програмите на кандидатите? На база на какво ще се борят те за вота на клубовете?

Очевидно на тези въпроси не са заложени отговори. За да ги има, са нужни ясни правила и прозрачност, които винаги са били дефицит в Българска федерация по волейбол. И те могат да бъдат осигурени с няколко конкретни начални стъпки:

  • да се извършат първо необходимите промени в Устава. Да се даде достатъчно време на желаещите да внесат своите промени. Всички те да са публичнодостъпни както за членовете на БФВ, така и за обществеността. Промените да осигуряват нормални демократични правила за избор на органи на БФВ, намаляване числеността на управителния съвет, ограничение в броя мандатите;
  • председателят на БФВ да са избира след прозрачна и публична процедура, на база на концепция и програма за развитие;
  • да се изключат от БФВ всички нелигитимни клубове, по съответния законов ред.

Това са стъпките, които гарантират промяна, а не козметична подмяна на една личност с друга. Без значение кой и кога ще замени Лазаров, преди да се случи, е нужно тези стъпки да бъдат извървени. Ще се намери ли воля в избиращите да го направят? Ще разберем скоро.

Коментари

Най-четени новини

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.
„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки