Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

БФВ без лиценз, спортното министерство продължава да я финансира

Вече шести месец Българска федерация по волейбол е без подновена лицензия от страна на спортното ни министерство. Причината е, че самата БФВ не е пожелала да заяви подновяването ѝ, което е трябвало да направи в началото на месец април, а ММС да извърши в рамките на два месеца нужната оценка и да се произнесе относно нейното продължаване. Законовата процедура е заложена така, че да не възникне ситуация на изтичане на лицензията. Защо нито БФВ, нито ММС са се съобразили със законовите изисквания? Ако БФВ многократно е доказала, че законът е една досадна пречка за висшите ѝ дела, то не ни се иска да вярваме, че в ММС пребивават хора, които не познават и не зачитат законите, които сами са утвърдили и следва да спазват.

Резултатът е очевиден – страницата на спортното ни министерство все още потвърждава, че Българска федерация волейбол е нелегитимна институция вече шести месец.

Този факт очевидно не притеснява нито БФВ, продължаваща да усвоява ударно и на редовни порции държавното финансиране, отпускано ѝ от ММС, а то пък – от своя страна, явно си затваря очите и продължава да нарушава собствените си закони и наредби, като предоставя финансиране и признава дейността на една нелегитимна (според собствените му закони) спортна организация. Защото пак според тези закони, действието на лицензията се прекратява служебно, ако не е подновена в съответния срок. С други думи, лицензия няма към момента, независимо от действието или бездействието на която и да било институция или организация.

За да е ясно какво е значението на спортната лицензия за спортните федерации, можем да обобщим накратко – без лицензия една спортна федерация няма право да осъществява дейност като легитимна спортна организация, в т.ч. да организира вътрешни първенства и международни домакинства, да регистрира спортни резултати, да присъжда титли и да определя съставите на националните отбори, да получава държавно финансиране под каквато и да е форма, и най-важното на фона на предстоящото домакинство на Световното първенство през 2018 г. – без лицензия Българската федерация по волейбол няма легитимност пред международните волейболни институции. А те от своя страна надали са информирани, че от 6 месеца българският волейбол не е представен от легитимна спортна организация.  

Остава ни да се запитаме какво следва оттук нататък – вариантите са два – първият е в условията на европейска правова държава, вторият – в България.

Ако заложим на Вариант 1 – очевидно БФВ е нелегитимна институция от периода на изтичане на лицензията, а след като същата е изтекла, няма законов вариант тя да бъде продължена и БФВ трябва да извърви пълната законова процедура по кандидатстване пред ММС за нова лицензия; от 6 юни до момента на евентуалната нова лицензия всички обявени решения, актове, договори, картотеки, трансфери, класирания и т.н. следва да се обявят за нищожни, а полученото финансиране от страна на ММС – за неправомерно. Пак в условията на европейска правова държава, при подобен случай министърът на младежта и спорта следва да поеме отговорност и да понесе съответните санкции, защото съгласно чл. 8, ал. 3, т.5 от Закона за младежта и спорта именно той „осъществява надзора върху дейността на спортните организации за спазването на този закон“.  

Дотук с хипотезата за ред и законност.

По-вероятният Вариант 2 – след като създаденият абсурд е плод на нарушение, некомпетентност или непрофесионализъм от страна на едно министерство и на една подопечна му федерация, можем да очакваме обединени общи усилия по замазване на гафа. Какво включват тези усилия? Това ще имаме възможност да видим съвсем скоро. И няма да се учудим, ако изведнъж от нищото изплуват фантоми-документи, входирани със задна дата още преди да са били съставени.

Ние обаче имаме реално входирано в ММС заявление за достъп до обществена информация, с което в 13 точки задаваме своите въпроси и изискваме нужните отговори.

Министър Кралев, разполагате с още 10 дни, за да ни покажете в кой Вариант живеем!

Коментари

Най-четени новини

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.
Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

В мач за честта от група “F”в зала Стулеция в полския град Вроцлав пред 4000 зрители,България излиза срещу най-младия отбор на Световното първенство - Куба, като и двата отбора нямат шанс за класиране във финалната шестица на първенството. Българският отбор излезе в стартов състав: разпределител: Андрей Жеков; посрещачи: Николай Пенчев и Тодор Скримов; центрове: Светослав Гоцев, Теодор Тодоров; диагонал: Данаил Милушев; либеро: Теодор Салпаров

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки