Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

БФВ не е начислявал ДДС в общ размер на над 193 000 лв. от продажба на билети

С решение № 5716 от 16.04.2019 г. на Върховния административен съд е потвърден ревизионен акт, издаден на БФВ, с който федерацията е задължена да заплати към 220 000 лв. за неначислено ДДС върху приходите от продажба на билети за международни състезания, провеждани в България. Съдът категорично отхвърля тезата на БФВ, че продажбата на билети не представлява търговска дейност. Ние ще се въздържим от коментар, единствено ще си позволим да цитираме някои текстове от мотивите на съда, от които разбираме, че за БФВ продажбата на билети е "благотворителна дейност":

"В случая е повече от ясно, че срещу закупените билети зрителите придобиват правото да наблюдават спорните събития, организирани от федерацията. Въпросните спортни прояви са част от международната дейност на федерацията и не могат да бъдат разглеждани като „благотворителни“, насочени за събиране на средства на нестопанската й дейност. 

На второ място, в хода на делото чрез надлежни насрещни проверки е установено, че продажбата на билетите за въпросните спортни мероприятия е била организирано чрез възлагане на дейността на други стопански субекти – „Тикетпортал Бг“ ООД и „Ивентим Бг“ ООД. За извършените услуги към БФВ /комисионно възнаграждение, обслужване на събития и печат на бланки/ двете дружества са издали фактури, по които ревизираното сдружение е упражнило право на данъчен кредит, което води до извод, че продажбата на билети е икономическа, а не нестопанска дейност на федерацията. Настоящата споделя и аргументите на касатора, изложени на стр. 5 от касационната жалба/л.5 от настоящето дело/, че за продажбата на билети БФВ е съставяла протоколи, а не е издавала фактури, като някои от тези протоколи не са включени и в дневниците за продажби, като по този начин е избегнато задължението за начисляване на данък добавена стойност върху продажната цена на билетите, като няма логика да се ползва данъчен кредит за комисионните услуги по продажбата на билетите, след като определя последната като освободена доставка."

Междувременно, в Административен съд София-град има и други висящи дела, свързани с различни данъчни нарушения на БФВ. Налага се да завършим публикацията си отново с въпросите, които буди поредната издънка на близката до сърцето ни федерация, като например:

  1. На какво се дължат данъчните нарушения и има ли нещо друго зад тях, освен всеизвестната вече въпиеща некомпетентност?
  2. По какви критерии БФВ избира приходите от кои състезания се явяват „благотворителни“ и защо не уведомяват, че закупувайки си билет, често на значително завишени цени, всъщност зрителите участват в благотворително мероприятие?

Отговорите години наред остават отворени. Ние не губим надежда, че все някога ще започнем да получаваме отговори.

Коментари

Най-четени новини

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.
В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки