Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

БФВ отново укрива информация

Една година след влизане в сила на поредното осъдително съдебно решение срещу БФВ и след като господата гласуваха да се съобразят с Върховния съд (eдва ли има друг орган или институция в тази държава, който да подлага на гласуване дали да изпълни или не решение на българския съд), на 13.12.2017 г. наш представител получи официално документите от федерацията. Без елемент на изненада установихме, че отново БФВ предостави единствено донякъде удобната за нея информация, като по 12 точки от общо 25 в заявлението, документи изцяло липсват. На запитването ни защо това е така, отговор не получихме, но за сметка на това получихме категоричен отказ да ни бъде подписан документ, в който констатираме тези липси. За друга част от документите, които са налични и разработени от БФВ, сме препратени към други институции, от които да ги потърсим.

Сред липсващата информация е тази относно статута на ВК "Левски Боол", както и прочутият протокол от Общото събрание  на федерацията през 2012 г. в гр. Правец, когато се обсъждаше напускането на Радостин Стойчев и Матей Казийски и на което обществеността очакваше инж. Лазаров да подаде оставка. Това е вторият път, в който искаме този протокол и за пореден път не го получаваме. И съвсем резонно изниква въпросът да не би тогава журналистите и феновете да са се объркали и това събрание всъщност да не се е състояло? Или пък какво толкова крие БФВ от това събрание?

Липсват още доста документи, сред които:

  • Доклади - отчет относно получените и изразходени субсидии, дотации и дарения.
  • Договори за услуга с хотелите и базите, както и договорите за транспортно обслужване.
  • Спортни календари на федерацията
  • Решения на различните комисии към БФВ и др.

Битката за да стигнем дотук продължи почти три години. Още приблизително толкова ще отнеме поредното дело, което ще заведем срещу БФВ за непредоставената информация. Дело, което няма начин да не спечелим, като се има предвид, че до момента винаги сме го правили, а в случая вече има и произнасяне на съда по въпроса.

Обемът на представените документи е огромен и тяхното проучване е в съвсем начална фаза, като на този етап можем да кажем няколко неща:

  1. Съгласно представената ни справка за приходите и разходите, за периода от 2012 до 2016 г. БФВ е натрупала загуби в общ размер почти 900 000 лв. (878 536,90).

През този период България организира няколко знакови домакинства, от които се предполага, че би следвало БФВ да печели. Как тогава за 4 години разходите надхвърлят приходите с толкова много? Как се оползотворяват милионите от държавата, които при едно нормално и разумно финансово управление биха могли да донесат приходи, за да не се налага на играчите от националния отбор да се дават премии между 2500 и 4500 лв.? На фона на тези "премии", административните разходи на БФВ за периода са общо 3 206 838,38 лв. Как се управляват финансите на федерацията и как тя смята да разплати натрупаните дългове? Каква е концепцията и политиката за преодоляване на загубите и за какъв период? Това са някои от въпросите, които ни се иска да зададем на господата.

  1. Една част от представените ни „документи“ са всъщност хвърчащи листове, без подписи и печати. Такъв е например предоставеният ни договор с фирма „Асикс“ за осигуряване на екипите на отборите. Тепърва ще проведем своята насрещна проверка при „Асикс Италия“ относно истиността на този договор. В представения ни хвърчащ лист липсва всякаква полезна информация, в т.ч. цени, количества и пр.
  2. Според протоколите от УС на БФВ, за двата етапа на ремонта на зала Христо Ботев са извършени плащания в общ размер 525 629, 47 лв., а всички работи са приети "напълно и без възражения".

Всички знаем в какво състояние е залата след „ремонта“ за половин милион, както и че тя е на практика неизползваема за официални мачове. Предстои да изискаме от „Академика 2011“ ЕАД, в качеството му на наемодател, официална информация относно инвестиционната програма на БФВ, която е приложение към договора за наем, но „случайно“ липсва в нашите документи. Искаме да знаем какви ангажименти са поели БФВ при наема на залата, те изпълнени ли са изцяло към момента и ако да – по какъв начин?

Обещаваме да държим интересуващите се в течение за нашите констатации в процеса на проучването на документацията, а междувременно призоваваме журналистите да потърсят г-н Лазаров за коментар и да му зададат поне някои от въпросите, които повдигаме ние.

Коментари

Най-четени новини

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.
В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки