Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

ГАНЕВ АТАКУВА И ПОДРАСТВАЩИТЕ С MIKASA НАЕСЕН

  • снимка: снимка: "Труд"

По информация от волейболни клубове – запознати с текста на утвърдената Наредба за провеждане на състезанията за подрастващи към БФВ за сезон 2015/2016 г. (която все още липсва на сайта на федерацията), клубовете с детски школи ще заменят досегашните официални топки GALA с MIKASA и ще ги ползват в тренировъчния процес и във всички турнири за подрастващи от идващия сезон.

Както е известно, през юни 2014 Любо Ганев – вицепрезидент на Българска федерация по волейбол, обяви официално, че фирмата му става ексклузивен представител на MIKASA за България, а през декември същата година той, като представител на БФВ, подписа договор за ползване на тази марка във всички отбори и клубове към федерацията в периода 2015 – 2019 г. От страна на MIKASA, обаче, договорът за България бе подписан от Роланд Арнолд – генерален мениджър на ROI SPORTS – дистрибутор на MIKASA за България (според обявеното в сайта на фирмата http://www.roisports.eu). Тези мъгливи и неизяснени договорни отношения, допълнени от щедрите и противоречиви изявления на Ганев, повдигат завесата дотолкова, че е видим единствено обичайният мрак на поредната „изгодна“ сделка.

Разбира се, съмненията за конфликт на интереси няма как да бъдат разсеяни и в този случай, предвид практиката на БФВ да прикрива подобна информация (да си припомним прословутата обществена поръчка за екипи на националния ни отбор, която Ганев спечели, преписвайки дословно като задание за поръчката каталога на ASICS, на която марка той също е представител).

Оставяйки настрана сравненията между техническите параметри и качествата на двете марки, в конкретния случай се оформят няколко противоречия, на които бихме искали да обърнем внимание:

* В анонса за сключената сделка на страницата на ROI SPORTS е посочено, че „От януари 2015 г. до края на 2019 г. Mikasa ще осигурява ексклузивно топки за всички лиги под ръководството на БФВ (Българска федерация по волейбол), както и за всички училища в страната“ (http://www.roisports.eu/#!Bulgaria-Mikasa-BVF-until-2019/c1fcn/35DE458D-9A0E-4C3A-B54D-DBEFE56D518C ). От друга страна, самият Ганев посочи в интервютата след сключване на сделката, че според договора федерацията не е задължена да закупува топки MIKASA (?!) Въпросът е кой и къде е изкривил информацията?

* От горното изниква последващо питане – как договорените 1035 бонус-топки годишно (от които само 60 за най-малките спортуващи) ще задоволят нуждите на клубовете, трениращи деца от тази възрастова група? Още повече – наличните им досегашни топки GALA трябва да бъдат извадени от употреба. А от ROI SPORTS твърдят, че във всички клубове към БФВ и училища в България ще ползват топки MIKASA (!). Коя ще бъде фирмата, която ще продава на клубовете топките MIKASA през следващите четири години?

* В изпратената до клубовете информация е посочено, че са предвидени общо по 10 безплатни топки MIKASA на клуб. Дори да извадим от листата фиктивните клубове, които традиционно за БФВ фигурират, сметките са доста объркващи. А най-неясна е ситуацията с 60-те топки на година за подрастващите, където MIKASA се въвежда за пръв път (включително и като задължителна топка за първенствата) и се изисква изцяло ново подсигуряване с топки – по данни от сайта на федерацията има повече от 60 клуба с въпросните възрастови групи (съответно с направления момчета и момичета). 60 топки за всички клубове с подрастващи, голяма част от тях с повече от едно направление? Откъде, за кои точно клубове, на каква цена и с какви средства ще бъдат осигурени останалите нужни топки за един нормален тренировъчен процес?

И пак традиционно – отговори на тези въпроси не се надяваме да получим. Всъщност, фактът, че такива въпроси съществуват, сами по себе си са отговор. Сегашното ръководство на федерацията, което припряно се боричка за поредната порция власт с извънредно общо изборно събрание, може да функционира само по този начин и в условия на пълна непрозрачност, независимо дали на кормилото ще остане Лазаров или ще го замени Ганев. Но е факт, че все по-често търпението на волейболните хора достига границата, над която същото не може да бъде купено с цената на няколкото подхвърлени топки. И ако има желание за промяна, то е именно в тези хора. Скоро ще разберем. Или казано по друг начин – топките ще се броят наесен.

За да не пропускате нищо от BGVolleyFans, харесайте страницата ни във фейсбук тук.

Коментари

Най-четени новини

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.
Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

В мач за честта от група “F”в зала Стулеция в полския град Вроцлав пред 4000 зрители,България излиза срещу най-младия отбор на Световното първенство - Куба, като и двата отбора нямат шанс за класиране във финалната шестица на първенството. Българският отбор излезе в стартов състав: разпределител: Андрей Жеков; посрещачи: Николай Пенчев и Тодор Скримов; центрове: Светослав Гоцев, Теодор Тодоров; диагонал: Данаил Милушев; либеро: Теодор Салпаров

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки