Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Играта на криеница продължава

През м. септември 2016 г., след почти тригодишна съдебна битка, постигнахме прецедент и Върховният административен съд излезе с едно изключително важно решение, с което обяви спортните федерации за задължени да предоставят на гражданите информация, независимо от начина, по който се финансира организацията.

Една година трябваше на БФВ, за да "гласува" да изпълни съдебното решение и да ни предостави (в края на 2017 г.) малка част от исканата информация – старателно подбрана и удобна. 

Получаването на останалата част от информацията изискваше изцяло ново дело. Явно разчитайки на това, че толкова години борба за късчета хартия ще ни откажат рано или късно, БФВ изработи трайна стратегия на размотаване и неизпълнение на съдебни решения. Ние обаче не сме от отказващите се и търпеливо започнахме ново дело за липсващата информация. Една година след започването му, съдът най-сетне излезе с решението си на първа инстанция (Решение АССГ), което разбира се, отново е изцяло в наша полза (от всички дела до момента, които са няколко, нямаме загуба на нито един етап от делата). Ясно ни е, че ни очаква още една инстанция, вероятно още година чакане, но резултатът е неизбежен и пределно ясен и на двете страни.

Темата относно това с какви темпове работи системата и доколко актуална е информацията, която гражданите получават около 3-4 години след поискването ѝ, е дълга и е обект на друг разговор. Смятаме, че е наложително той да се проведе, за да се прекратят подобни практики на недобросъвестни укриващи информация институции.

Сред документите, които не ни бяха предоставени, са изисканите от нас доклади - отчет относно получените и изразходени субсидии, дотации и дарения. Тези дни отново стана известно, че волейболът за пореден път е първенец по организиране на домакинства, за които спортното министерство предоставя сериозни суми. Винаги сме искали да разберем какви са финансовите резултати от тези домакинства, какви са ползите за спорта, генерират ли се приходи от тях, които да се инвестират за развитие на волейбола. И ще започнем тази битка отново. Защото междувременно керванът си върви и през тези години бяха организирани няколко знакови домакинства на всякакви волейболни форуми, които са със съмнителен и напълно неизвестен ефект.  

От изисканите от нас документи липсва и прочутият протокол от Общото събрание  на федерацията през 2012 г. в гр. Правец, когато се обсъждаше напускането на Радостин Стойчев и Матей Казийски и на което обществеността очакваше инж. Лазаров да подаде оставка. Много вода изтече от тези събития, но за нас въпросът как и защо България прогони най-успешния треньор и водещия ни състезател, ще остане винаги актуален. А докато ние се размотаваме по съдилищата, за да се опитаме да покажем на хората, че БФВ е просто една хранилка за шайка закостенели и вкопчени във властта индивиди, спортът се срина в пъти за последните 6-7 години. И светлина в тунела няма. Това е истинският проблем. И понякога се питаме - само ние ли го виждаме?

Коментари

Най-четени новини

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.
В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки