Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Какво не излезе наяве от заседанието на УС на БФВ?

Еуфорията от бенефисния мач на Владо Николов почти успя да приспи общественото внимание към поредните борби за власт във волейболната ни федерация, разразили се на  УС на БФВ в края на април и завършили с крах на доскорошните данчо-лазарови съратници, очевидно изкушени за поста му на фона на задаващото се обилно финансиране за предстоящото домакинство през 2018 г.

Решенията от събранието бяха публикувани на сайта на БФВ в типичния оскъден и угоден стил на едноличния собственик на българския волейбол: 

http://www.volleyball.bg/news/item/2478-resheniya-na-us-na-bfv.html

За да осъзнаете крещящото спестяване на информация и неглижирането на всякакви задължения за информиране на обществеността, може да направите сравнение с начина, по който е публикувана подобна информация от Общото събрание на една друга федерация - Българската федерация по катерене и алпинизъм. Сериозни разлики откривате, нали и нито една не е в полза на БФВ!?

Така или иначе, медиите копираха решенията и с това темата за тях приключи. Единствено „Тема спорт“ изнесе информация извън официалната, която касаеше решение на събранието да не се разглеждат кандидатури за приемане на нови клубове, сред които бе и новосъздадената школа на Радостин Стойчев и Матей Казийски.

Причината за това решение – „проблем на председателя на Лицензионната комисия Пенчо Ангелов“ (апропо, такава комисия не съществува в нито един нормативен документ на федерацията).

Видно от страницата на спортното ни министерство „проблемът“ на председателя на мистериозната Лицензионна комисия е съществувал само за конкретната горепосочена кандидатура, защото на въпросното събрание един друг клуб безпроблемно е получил одобрение за членство в БФВ – клубът на Мартин Стоев Сливнишки герой“, дори с учудваща бързина за иначе мудната федерация е подаден и в регистрите на спортното министерството. 

   13147578_10206306574849367_7809147345851460142_o

13112926_10206306576449407_5426124097871834883_o

В допълнение, темата за членския състав на БФВ е продължила на събранието и с изключване на два клуба.

Всичко това доказва очевидното:

  • „проблемът“ на председателя на Лицензионната комисия се е появил само за кандидатурата на школата на Стойчев-Казийски;
  • опазването на председателското място в  БФВ задължително изисква преобладаващо мнозинство на удобни и „коректни“ клубове, които се осигуряват по гореописания начин – чрез двойни стандарти и различно третиране.  
  • Решенията, касаещи приемането и изключването на клубовете, които са взети на същото това заседание, не фигурират сред оскъдната оповестена информация. Възниква резонният въпрос, защо е спестена тази информация и как да сме сигурни, че не са вземани други по-важни решения, които също са удобно покрити в типичния “прозрачен федерационен стил”.

Освен горния нагледен пример за това как функционира БФВ, на Събранието бе инсценирано и приемане на отчета и на финансовите резултати на федерацията за миналата година и в частност – за домакинството на проведеното през октомври 2015 г. Европейско първенство. 

Това е отчетът, който изискваме от няколко месеца чрез медии, чрез официални запитвания до министерството на спорта и до самата федерация. Все още такъв не сме получили и никъде не е публикуван. Министерството на спорта хвърли в публичното пространство няколко цифри, които оставиха повече въпроси, отколкото отговори, а детайлните приходи и разходи на федерацията от домакинството и като цяло за годината продължават да са дълбоко пазена тайна.

В нормалния свят подобно поведение на спортна федерация би предизвикало сезиране на институции и контролни органи, санкции и неминуеми оставки.

В нашата държава рядко някой ще се запита, защо БФВ не публикува финансовите си отчети и какво крие. А още по-рядко някой ще се заеме да търси истината през тромавата ни съдебна система.

Колкото и да е сложно, поради липса на контролни функции от страна на държавата, ние залагаме на последния вариант.

А изводите от всичко това оставяме на вас.

Коментари

Най-четени новини

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.
Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

В мач за честта от група “F”в зала Стулеция в полския град Вроцлав пред 4000 зрители,България излиза срещу най-младия отбор на Световното първенство - Куба, като и двата отбора нямат шанс за класиране във финалната шестица на първенството. Българският отбор излезе в стартов състав: разпределител: Андрей Жеков; посрещачи: Николай Пенчев и Тодор Скримов; центрове: Светослав Гоцев, Теодор Тодоров; диагонал: Данаил Милушев; либеро: Теодор Салпаров

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки