Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Красимир Илиев: „Необходими са промени в Устава и ясни правила.”

Красимир Илиев оттегля кандидатурата си за председател на УС на БФВ за предстоящото ОС, но настоява за коренни промени в начина на управление на БФВ, научи BgVolleyFans. Това е заявил самият той в обръщение, изпратено до волейболните клубове. Аргументите му са предимно юридически, тъй като според него изборът на нов УС на този етап е нелигитимно. Другият основен аргумент е свързан с факта, че събранието е насрочено непосредствено преди ЕП, което поставя в риск имиджа на българския волейбол на международната сцена.

Едновременно с обръщението, до клубовете е изпратен проект на изменения в Устава на БФВ, съдържащ революционни идеи. Измененията са внесени официално в деловодството на БФВ в установения срок и следва да бъдат разгледани и гласувани на предстоящото утре Общо събрание на федерацията, в чийто дневен ред е включена точка за промени в Устава. Красимир Илиев признава, че не е толкова важно какви личностни смени ще се правят в УС на БФВ, а са необходими промени, които дават гаранции за нови методи на управление, публичност, прозрачност и ясни правила, които да бъдат спазвани.

Предложенията са свързани основно с необходимостта от промени в процедурите за избор на управителни органи на федерацията и от въвеждане на прозрачност в нейната дейност, и включват:

  • Намаляване на числеността на Управителния съвет между седем и единадесет члена. Мотивите са свързани с необходимостта от по-голяма оперативност и концентрация на отговорността. Към момента УС на БФВ се състои от 25 (двадесет и пет) члена.
  • Въвеждане на мандатност – ограничение за преизбиране на членовете на УС за повече от два последователни мандата. В мотивите е посочено, че това е „безспорна демократична практика” и „предпазна мярка срещу феодализацията на институциите”. Благодарение на липсата на подобно ограничение, БФВ се управлява десетилетия наред от едни и същи лица.
  • Въвеждане на тайно гласуване за избор на Председател на Управителния съвет – за ограничаване на възможностите за гласуване под натиск и избягване на зависимости при провеждане на избори.
  • Увеличаване на срока за представяне на кандидатури за Председател на УС до пет дни преди датата на провеждане на ОС. Към момента Уставът предвижда кандидатури да се представят до един месец преди датата на провеждане на събранието, което означава, че те трябва да се внесат в деня на обнародване на поканата за провеждане на събранието в „Държавен вестник”, което води до невъзможност за представяне на кандидатури за лица, които не са се подготвили предварително и не са запознати с предстоящото обнародване на поканата.
  • Въвеждане на задължение кандидатурите да се представят заедно с концепции/програми за управление, на база на които да се конкурират потенциалните кандидати. „За да се промени начинът на работа на тази федерация, основното е не лицата, които я управляват, а идеите, които имат, както и управленският им подход за реализация на тези идеи. Крайно време е БФВ да започне да избира лицата, които я управляват, при конкуренция на идеи, подходи, методи на работа и др.” – посочва се в мотивите на документа.
  • Въвеждане на законовата възможност за членове и председател на УС клубовете да предлагат лица по собствена инициатива, вкл. такива, които не са членове на сдружението. Сегашният Устав ограничава законовите възможности, като допуска за Председател на УС да се кандидатират единствено негови членове към момента на провеждане на събранието.
  • Създаване на правила, целящи да осигурят равно третиране на членовете на ОС и публично и навременно оповестяване за предстоящи заседания. Към момента сме свидетели на порочната практика покана за свикване на Общо събрание да се изпраща избирателно до отделни членове. С цел осигуряване на равнопоставеност между всички членове на ОС и максимално широко участие на клубовете, необходимо е да се въведе задължение БФВ да публикува подобна изключително важна за членовете си информация на видно място на официалния си сайт.
  • Създаване на цяла нова глава в Устава, определяща правилата за въвеждане на публичност и прозрачност в дейността на БФВ – минимално необходими документи за публикуване на официалния интернет сайт на федерацията. Вносителите се мотивират, че „въвеждането на прозрачност в дейността на БФВ е от основно значение за подобряване на нейното функциониране. Осъществяването на контрол от страна на върховния орган на сдружението следва да е осигурен в максимална степен, като е крайно време публичността и прозрачността, типични и задължителни за организации, осъществяващи общественополезна дейност, да навлезе и в дейността на УС на БФВ”.
  • Въвеждане на процедура за предварително публично съгласуване на проекти на нормативни актове и документи, издавани от БФВ, преди тяхното приемане.
  • Въвеждане на правила за предсрочно прекратяване на мандата на УС.

Всяко от предложенията е подкрепено с подробни мотиви и те са в пълно съответствие с принципите за добро управление в спорта като прозрачност, демократичност, отчетност и представителна власт на участниците (асоциации, федерации, играчи, клубове, лиги, поддръжници, и др.), които са ясно прокламирани от Европейската комисия в Бялата книга за спорта. Тяхното приемане би било ясен знак, че промяната в БФВ най-накрая може да започне да се случва. Ще поемат ли членовете на БФВ своята отговорност и ще демонстрират ли желание за развитие и промяна в методите на работа на федерацията? Ще разберем скоро.

BgVolleyFans напомня, че през 2012 г. Радостин Стойчев и Матей Казийски напуснаха националния отбор заради несъгласие с управленските методи на федерацията, произтичащи и от очевидните несъвършенства в настоящия устав. Вчера пък Сдружението „Приятели на волейбола” изрази публично подкрепата си за кандидатурата именно на Красимир Илиев.

*Целия документ можете да видите тук.

За да не пропускате нищо от BGVolleyFans, харесайте страницата ни във фейсбук тук.

Коментари

Най-четени новини

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.
Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

В мач за честта от група “F”в зала Стулеция в полския град Вроцлав пред 4000 зрители,България излиза срещу най-младия отбор на Световното първенство - Куба, като и двата отбора нямат шанс за класиране във финалната шестица на първенството. Българският отбор излезе в стартов състав: разпределител: Андрей Жеков; посрещачи: Николай Пенчев и Тодор Скримов; центрове: Светослав Гоцев, Теодор Тодоров; диагонал: Данаил Милушев; либеро: Теодор Салпаров

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки