Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Лъже ли Министър Кралев за лицензията на БФВ?

Вчера излезе официалното становище на Министерството на спорта по оповестеното от нас изтичане на лицензията на БФВ, което с нищо не ни изненада и покри изцяло нашето предположение за Вариант № 2 от публикацията ни. Според ММС, волейболната федерация си е подала всички документи за подновяване на лицензията навреме (което означава някъде началото на м. април). Вината за забавянето, което е повече от пет или дори седем месеца, е на министерството, което все още не е успяло да разгледа заявлението на БФВ, поради претовареност. В тази ситуация всичко е наред, тъй като наредбата определя, че по този начин старата лицензия важи до издаването на заповедта за подновяването ѝ. Единственото условие, за да бъде вярно това твърдение на Министър Кралев, е документите за подновяването на лицензията да са подадени преди датата на нейното изтичане. Похвални са усилията на спортния министър да поеме цялата отговорност за случващото се, дори с риск да бъде обвинен в неизпълнение на задълженията си! Все пак между него и БФВ има здрави връзки и традиции, които оправдават подобни саможертви.

Тъй като напълно очаквахме именно това развитие на събитията, направихме един анализ на дейността на министерството по подновяване на лицензиите за 2017 г. и ви представяме данните обобщени тук: Лицензии.

Преди да анализираме резултатите от проучването, искаме да внесем малко яснота относно законовите процедури и срокове за подновяване на лицензията – при условие че са налице всички описани в закона и наредбата основания за забавяне, максималният срок за произнасяне на ММС, който в общия случай е два месеца от подаване на заявлението, може да набъбне до около 3 месеца. Именно това се случва на практика, както ще видите от таблицата. А пък от изтичането на лицензията на БФВ до днешна дата са изминали повече от 5 месеца. Такова забавяне в историята на ММС изглежда май се случва за първи път.

Основните факти, които имат значение за нас, са следните:

  • В срока, когато лицензията на БФВ вече е изтекла и въпреки че документите им са подадени съвсем навреме, както твърдят и двете страни, ММС е предпочело да издаде ПРЕДСРОЧНО лицензии на федерациите по сумо и по хокей на трева. Навреме са подновени пък лицензиите на федерациите по петанк и още множество "широко популярни" спортове.

Има ли някой, който вярва, че ММС е предпочело да се занимава с все още неизтеклите лицензии на тези фундаментални за развитието на спорта федерации, за сметка на изтеклата към същия момент лицензия на федерацията, която организира Световно първенство догодина? Без по никакъв начин да омаловажаваме който и да било спорт, твърдим, че решението е меко казано - странно.

  • На датата на изтичане на лицензията на БФВ - 05.06.2017 г. изтичат лицензиите на още 21 (двадесет и една) федерации - всички те са подновени в нормални срокове, някои дори предсрочно.
  • От август до момента са подновявани по една лицензия на месец, в това число такива, чийто срок все още не е изтекъл, т.е. министерството и към днешна дата пренебрегва висящата БФВ с редовни документи, за сметка на това да подновява предсрочно все още неизтекли лицензии.
  • След като през юли е можело да се подновят 14 лицензии, каква е причината от септември насам претрупаното с работа министерство да подновява по една на месец?

Искаме да подчертаем, че подновяването на спортна лицензия НЕ е формален акт, а дейност по контрол и включва преглед на изпълнението на изискванията на закона през годините, финансовото състояние на федерациите, разходването на средствата и др. Затова сме поискали от ММС да ни предостави този анализ и резултатите от извършената атестация на БФВ.

След като разгледате данните, сами ще се уверите, че отговорът от вчера на Министър Кралев изисква допълнително детайлно разяснение по поставените от нас по-горе въпроси. В един друг свят може би Прокуратурата на Република България би сметнала, че има причина да извърши проверка във връзка с някои неясноти и разминавания в твърденията на министъра и реалната ситуация.

А ние очакваме копието от цялата преписка, което сме поискали от ММС по реда на ЗДОИ. Ако трябва отново да залагаме, очаква ни шикалкавене и може би дори отказ за предоставянето им, който ще се наложи да обжалваме с години и казусът да бъде забравен.

Досега винаги сме познавали. Вие на какво залагате?

 

Текста на изпратеното заявление по ЗДОИ в ММС можете да видите тук: ЗДОИ ММС лицензиране 2017

Коментари

Най-четени новини

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.
В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки