Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

  • Снимка: Личен архив Снимка: Личен архив

След множеството спечелени дела срещу БФВ, през изминалата седмица започна една от най-смислените съдебни битки на BgVolleyFans. Пет семейства се обърнаха към нас с молба да помогнем на децата им, които практикуват волейбол и които се оказват заложници на приетите от БФВ правила за малолетните и непълнолетните спортисти. През годините много родители тайно са споделяли болките си с нас, но винаги е надделявал обяснимият за реалността ни страх, че давайки гласност на проблемите, ще лишат децата си от бъдеще в любимия им спорт. Въпреки тази грозна реалност, ние винаги сме вярвали, че рано или късно страхът ще отстъпи пред нуждата да възпитаваме децата си да отстояват своите права и да не се поддават на заплахите, когато вярват в нещо. Затова приехме за своя кауза да поведем съдебна битка и да сбъднем вярата на първите осмелили се да говорят публично родители. И знаем, че справедливостта ще възтържествува. В 21 век, в една цивилизована, правова държава.

За какво става дума?

Според правилника на федерацията, ако едно дете желае да смени клуба си, трябва да представи в БФВ документ, удостоверяващ липса на каквито и да е задължения към последния клуб, към който състезателят е бил картотекиран. В случай че не се постигне споразумение и не се представи такъв документ, следва да се заплатят „обезщетения“ по тарифа, приета от БФВ, както следва:

  • За състезатели между 13 и 14 години – 4 000 лв.
  • За състезатели между 14 и 16 години – 6 000 лв.
  • За състезатели между 16 и 18 години – 12 000 лв.
  • За състезатели, навършили 18 години, които не желаят да сключат първия си професионален договор със „собствения“ клуб – 12 000 лв.
  • За състезатели, участвали с националния отбор в Европейски, Балкански или Световни първенства, стойността на предвидените обезщетения е в двоен размер.

Няма да си правим труда да коментираме, по-скоро да гадаем, на какъв принцип е определена тарифата – схемата ѝ не е публично обявена и обоснована. Безумието ѝ е повече от ясно и можем да го онагледим с един-единствен пример – представете си двама състезатели: единият е тренирал в клуба пет години, другият – само две. НО, ако и двамата поискат да сменят клуба си, и на двамата ще бъде приложена еднаква тарифа!  Въпросът „Защо?“ няма разумен отговор. И сме убедени, че дори гениалните спортолюбци, сътворили тези правила, не могат ни да дадат такъв!  

По-важното е друго – в какво се състои проблемът и какво ще докажем в съдебното дело?

В започнатото съдебно дело настояваме съдът да отмени текстовете от приетия Правилник на БФВ, тъй като противоречат на Конституцията и на действащите закони в държавата. Правилата, регламентиращи условията за смяна на спортния клуб от малолетни и непълнолетни са приети при тотално незачитане на основни човешки права и лишават децата от всякаква възможност свободно да избират своята съдба.

Смисълът на обезщетенията за спортна подготовка и развитие, за разлика от трансфера при професионалните спортисти, е клубът да бъде „обезщетен“ за реално извършените разходи за подготовката на спортиста. Залагането на произволни суми, без да се държи никаква сметка за реално инвестираните средства в едно дете, е административен произвол, който се толерира в продължение на години. Няма никаква обосновка (нито правна, нито финансова) за произволно залагане на суми, които да се заплащат като „обезщетение“ при прехвърляне на състезателни права на малолетни/непълнолетни спортисти. В допълнение - спортистите аматьори не получават заплащане от клуба, за който се състезават, а имат право единствено да получават награди за спортните си постижения. Ние по никакъв начин не отричаме, че клуб, който е инвестирал реално средства и усилия в подготовката на един състезател, трябва да се овъзмезди за тези разходи. Но това задължително следва да се извършва на база на действително извършените разходи от страна на съответния клуб, като тези разходи подлежат доказване, т.е. тяхното извършване трябва да е подкрепено с документи или доказателства. В противен случай, заплащането на произволно определени и необосновани обезщетения, както и космически неустойки по договорите, не представляват нищо друго, освен откровен рекет върху родителите на малолетните и непълнолетните спортисти.

Заобикаляйки Закона за физическото възпитание и спорта, БФВ е приела самоволно тези правила, без същите да са утвърдени от министъра на младежта и спорта. Министърът, от своя страна, по никакъв начин през годините не се е поинтересувал от съдбата на децата и не е положил никакви усилия, за да осигури нормални условия за тяхното развитие. Този проблем продължава да съществува и в проекта на нов Закон за спорта, който отново не прави никакви стъпки в посока създаване на ясни правила.

Съдилищата вече са отменяли аналогични правилници във футбола и в баскетбола, но както знаем, за БФВ съдът не означава нищо.

До какво води това на практика?

В резултат на тези правила децата се превръщат в заложници на своите клубове, не могат да бъдат картотекирани години наред и са лишени от възможността да се състезават и да практикуват любимия си спорт, а родителите стават безмълвни свидетели на убийството на детските мечти.

Тъй като разпоредбите на БФВ не определят кой дължи тези пари – новият клуб или самият състезател, оказва се, че в общия случай споразумение не се постига и децата стават жертви на неизяснените финансови претенции на клуба.

Не е ясно как БФВ е определила тези суми. Очевидно е, че те  по никакъв начин не отговарят на българските реалности. В масовия случай, освен таксите, които заплащат, родителите осигуряват екипите, медицинското обслужване, пътуванията, нощувките и всичко необходимо, за да могат децата им да практикуват любимия спорт. Такава е реалността в почти всички клубове. Разбира се, има и изключения, но те не могат да ни радват на фона на масовата практика. Липсата на яснота и точен регламент по прилагането на правилата позволява на някои деца да се издават документи без проблем, а на други – такъв да се отказва и да следва буквално изнудване родителите да заплатят определените от БФВ огромни суми. Една отлична схема за рекет, залагаща на готовността на всеки родител да направи всичко в името на детето си. Схема, официално позволена и утвърдена от Българска федерация по волейбол.

Очаквайте скоро в рубриката ни "От първо лице" личните истории на част от родителите, чиито деца са пострадали от порочните правила на БФВ и които се осмелиха да се преборят за бъдещето им.

 

Коментари

Най-четени новини

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.
Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

Слаба игра, срамна загуба (галерия, статистика)

В мач за честта от група “F”в зала Стулеция в полския град Вроцлав пред 4000 зрители,България излиза срещу най-младия отбор на Световното първенство - Куба, като и двата отбора нямат шанс за класиране във финалната шестица на първенството. Българският отбор излезе в стартов състав: разпределител: Андрей Жеков; посрещачи: Николай Пенчев и Тодор Скримов; центрове: Светослав Гоцев, Теодор Тодоров; диагонал: Данаил Милушев; либеро: Теодор Салпаров

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки