Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Отворено писмо до Министър-председателя на Република България


ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ:
ДО МЕДИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ ГРАЖДАНИ И ФЕНОВЕ НА ВОЛЕЙБОЛА В БЪЛГАРИЯ

Относно: Пореден опит за укриване на публична информация от страна на Министерството на младежта и спорта

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

В деня, в който медиите разпространяват информация за стартиралата от миналата седмица в Румъния публична платформа, даваща свободен и пълен достъп на гражданите до данните за бюджетните разходи на 17 720 институции, ние за ПОРЕДЕН път от 2012 година досега сме принудени да се обърнем към Вас по въпрос, свързан с подопечното Ви Министерство на младежта и спорта. Институцията, която, освен че не изпълнява задълженията си на контролиращ орган спрямо спортните федерации, игнорира решение на българския съд и продължава наследената от едни други времена удобна практика съзнателно да укрива от гражданите информация, която им се полага по закон. Информация, свързана с харченето на НАШИТЕ пари, за което ние като граждани и данъкоплатци имаме законно право да бъдем информирани изчерпателно и по всяко време.

На 5 февруари 2016 г. внесохме официално искане до Министерството на младежта и спорта за предоставяне на информация по реда на Закона за достъп до обществена информация относно размера на предоставените средства от държавния бюджет за проведеното домакинство на Европейското първенство по волейбол през 2015 г., за начина, по който са изразходвани парите ни, отчетните документи на федерацията и приходите и ползите от проведеното домакинство. За наше огромно учудване получихме отговор от ММС, с което ни уведомяват, че срокът за предоставяне на информацията се удължава поради необходимостта да бъде получено съгласието на Българска федерация по волейбол (БФВ) за предоставяне на тази информация. Това действие на ММС е в противоречие с влязло в сила решение на съда по наше дело срещу същото това министерство (Решение No 7579 от 04.12.2013 г. на АССГ). Съдът ясно е посочил, че БФВ няма качество на „трето лице“, тъй като самата тя е задължено лице по закона и би следвало информацията да ни бъде предоставена безусловно. В цитираното решение АССГ защитава категорично гражданското общество и неговото право на достъп до информация за развитие на публичността и прозрачността в дейността на организациите в обществена полза.

В конкретния случай законът с още по-голяма категоричност ни дава правото на информация, като определя, че когато става дума за дейности, извършени със средства от консолидирания държавен бюджет, всяко лице, независимо от неговия статут – публичен орган, неправителствена организация или частна фирма, е длъжно да предостави информацията незабавно.

Фактът, че преди 3 години бяхме принудени да се обърнем към съда, за да упражним законното си гражданско право на достъп до информация, а днес отново се сблъскваме със същите бюрократични лавирания, независимо от влязлото в сила съдебно решение, показва само едно – министерството и т.нар. юридическо лице в обществена полза (каквото е БФВ), продължават утвърдената практика да работят „на тъмно”, пазейки се взаимно и укривайки как и за какво се изразходват милионите левове, осигурявани им от данъкоплатците всяка година.

Уважаеми господин Борисов, след всичко гореизложено, за нас е от изключителна важност да споделите своята позиция в качеството Ви на ръководител на кабинета, управляващ държавата ни:

  • Вярвате ли в твърдението на съда, че „отношението и участието на гражданите в управлението на обществените дела е основен принцип на всяка политическа система, определяща се като правова и демократична“?
  • Смятате ли, че неизпълнението на съдебни решения от страна на държавните институции и несъобразяването с тях, е отговорно поведение в една правова и демократична държава?
  • Редно ли е гражданите-данъкоплатци да имат право да знаят как се разходват парите им?
  • Смятате ли, че като фенове имаме право да знаем дали тези домакинства допринасят за развитието на любимия ни спорт и как?
  • Съответства ли укриването на публична по закон информация от гражданите на заявените приоритети на правителството за справяне с порочните практики в държавата?

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Искрено вярваме, че в духа на събитията напоследък и демонстрираните от Ваша страна желание и воля за борба с порочните и корупционните практики в държавните институции ще откликнете на апела ни за съдействие и ще упражните правомощията си, като разпоредите на ММС да ни предостави полагащата ни се по закон информация, както и да бъде извършена проверка на ММС за установяване на причините, поради които министерството не е упражнило контролните си функции спрямо волейболната федерация при подадените от нас многобройни сигнали.

Ние, като граждани-данъкоплатци и фенове, няма да се откажем да търсим отговорност от политиците, докато не бъде въведен така нужният порядък в дейността на спортните федерации. Провокирани от събитията във волейбола през 2012 година, многократно сме сигнализирали до всички нива в държавата, в т.ч. и лично до Вас, за доста практики, които вредят на спорта ни – чрез отворени писма, протести, многохилядна подписка и сигнали до всички заинтересовани институции, като последните предприеха единствено симулацията на дейност под натиска на общественото мнение. Бяха открити множество нарушения, след което нищо не последва от това. Вече четири години ние не сме спрели да се борим за промени, защото твърдо вярваме, че начинът, по който функционира БФВ резонира в целенасочено убийство на любимия ни спорт, с което ние няма да се примирим. Смятаме, че няколкото спечелени от нас съдебни дела за достъп до публична информация трябва да накарат отговорните институции да се замислят и да започнат да работят целенасочено за повишаване на прозрачността във всички звена на държавата. Защото по-добър лек срещу корупцията все още не е измислен и ние сме дълбоко убедени, че именно това следва да бъде приоритетът ни на този етап.

П.С. При необходимост, изразяваме пълна готовност да Ви предоставим всички изпратени от нас сигнали през годините не само до ММС, но и до останалите държавни институции.

С уважение,

Членовете на Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол”

Координати за връзка:
e-mail: info@bgvolleyfans.org

Коментари

Най-четени новини

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.
В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки