Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Юридически батак: Висящите дела срещу легитимността на управата на БФВ вече са няколко

  • Снимка: volleyball.bg Снимка: volleyball.bg

Проведеното на 03.10.2015 г. ОС на БФВ беше светкавично обжалвано, научи BgVolleyFans. Към момента в СГС са внесени три жалби от различни клубове. Едната от тях е подадена от страна на ВК „Черно море-БАСК” АД, представлявано от отказалия се кандидат за президент на федерацията Красимир Илиев. Както самият Илиев изясни в съобщение, разпространено до медиите, причината да се откаже от кандидатурата си е именно незаконосъобразността на извънредното изборно събрание на БФВ. Илиев поясни, че не желае да участва в тази предварително опорочена процедура.

В жалбата на Илиев, депозирана в Софийски градски съд, се излагат детайлни аргументи относно това, че предсрочното прекратяване на мандата на УС на БФВ и гласуването на нов мандат, е изцяло незаконно, тъй като противоречи на изричните текстове в Устава, определящи реда и сроковете за избор. В жалбата се цитира съдебно решение на САС, потвърдено от ВКС по идентичен казус с футболния съюз. През 2013 г. предсрочният избор на Борислав Михайлов беше отменен от съда на абсолютно същите основания.

Красимир Илиев е оспорил и собственото си изключване от УС на БФВ, за което не е имало никакви мотиви. ВК „Черно море-БАСК” се е възползвал от възможността, дадена му от закона, и е поискал от съда да не допусне вписване на решенията от 03.10.2015 г. до окончателно решаване на спора. Искания за спиране на вписването, когато такова бъде поискано (защото към момента БФВ все още не е заявила вписване на решенията си) са подадени и от другите два обжалвали клуба. Това на практика означава, че новоизбраният УС на БФВ ще може да изпълнява правомощията си законно, едва когато всички инстанции се произнесат по подадените сега жалби и когато евентуално решенията от ОС в Пловдив бъдат вписани в съда. Това може да се проточи и 3-4 години, както знаем от практиката, а по-вероятно е никога да не се случи, тъй като юридическите аргументи за отмяна на решенията са почти неоспорими. От всичко дотук става ясно, че всъщност към момента нов УС на БФВ просто няма.

От друга страна, както вече е известно, към момента във ВКС има висящо производство срещу избора на настоящия УС на БФВ от 2012 г., като е много вероятно ВКС да потвърди решението, с което управата е обявена за нелегитимна.

До какво води целият този юридически каламбур?

Отговорът е труден дори за юристите, но пък въпросите за всички нас нарастват лавинообразно. Нека проследим различните варианти:

  • ВКС оставя в сила решението на САС за отмяна на избора на УС от 2012 г.:

В този случай БФВ ще се окаже с нелегитимен управителен съвет занапред. Тогава ще трябва да се свика отново извънредно изборно събрание. Обаче...междувременно ще има един друг УС, който пък е избран на 03.10.2015 г., но няма да е действащ, ако съдът уважи исканията на клубовете за спиране на вписването, което е почти напълно сигурно.

Как точно ще излезе БФВ от тази ситуация, в която сама и абсолютно умишлено се вкара, можем само да гадаем. Как инженер Лазаров ще обясни на международните си партньори кой е истинският управителен съвет, от кого и по какви правила се управлява тази федерация? Тъй като към момента международните волейболни институции предпочитат да си затварят очите пред действията на БФВ, ние ще представим на вниманието им изнесените по-горе факти, за да преценят отговорните ръководители дали съвместната работа с Данчо Лазаров е в интерес на волейбола.

  • ВКС признава настоящия УС за легитимно избран (което е много малко вероятно):

В този случай БФВ ще има един УС от 2012 г. и един втори УС, избран на 03.10.2015 г., който няма да е вписан в съда. И отново въпросите са същите.

Как се стигна дотук?

Усещането за безнаказаност на господата от БФВ в продължение на дълги години и създаденото им лъжливо чувство за собствената им правота, ги подведоха за пореден път. Оказа се невъзможно да приемат мисълта, че техните правила, по които са работили досега, и действащите закони в държавата, са несъвместими. Всеки опит за замазване на грешките води до нови, още по-големи такива. В резултат на това в БФВ стигнаха до ситуация самите те да не знаят кои са и кога са избрани, и доколко имат въобще право да вземат каквито и да било решения.

BgVolleyFans ще проследи развитието на делата и ще информира за тях периодично. А междувременно батакът, в който затъва българският волейбол, ще се развива независимо от юридическите битки.   

Коментари

Най-четени новини

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

В памет на нашия скъп приятел Георги Варошкин

BgVolleyFans загуби любим приятел, идеалист и съмишленик - Георги Варошкин, който загина преди броени дни при изкачване на вр. Елбрус в Кавказ. 
Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

Европейско първенство по волейбол за мъже, 09.10 - 18.10.2015 г., домакини България и Италия

29-тото издание на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се състои между 09 - 18 октомври 2015 г. Домакини на изданието са България и Италия, всяка от които ще домакинства по две групи от груповата фаза.
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации

На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации.
„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

„Негодниците“ влизат в съдебна битка за детските мечти

Правилникът на Българска федерация по волейбол за състезателните права на спортистите аматьори влиза в съда.

Добави новина

Създай собствена новина

Бъди един от нашите репортери. Напиши собствена новина.

Последни коментари

Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...
Агент Тони
Агент Тони
Като дете съм се редила на опашка за автограф при него... Отвратително е в какво се превръщат детските идоли...

Харесай ни във Facebook

Създай собствена новина

Прикачи снимки