Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Цената на Олимпийските резултати

Олимпиадата отмина, дойде време за равносметки и анализи. Според повечето българи – получихме поредното и очевидно потвърждение, че спортът ни е затънал дълбоко. Според министър Кралев – поводите за гордост от представянето са огромни на фона на дребния калибър на държавата ни.

Изказваме уважението си към дългогодишния труд и усилията на тези, които ни представиха. А оценката за представянето им оставяме на спортните специалисти. Повод за този текст са медийните изяви от последните дни на министър Кралев, които ни насочиха към анализ на разходите от държавата за подготовка и участие. Тезата на Министъра бе, че не са похарчени много пари, че от тази гледна точка резултатите са добри, че парите не са от данъците ни и че задачите са изпълнени. Всеки непредубеден фен би казал – чакайте, не можеше ли повече, не са ли създадени условия, имаме таланти и труд! И така отворихме отчетите на Министерството и прочетохме цифрите. За олимпийска подготовка са дадени 90 384 200 лева в рамките на три години и половина. Министър Кралев отчете по медиите с над 14 млн по-малко, които, по негови думи, са дадени за зимните ОИ. Според Министъра, около 50 млн са постъпили във федерациите, участвали със състезатели в ОИ Рио 2016. Ще се разпределят за премии още няколко. И над 26 млн. са дадени на федерации и спортове, неспечелили квоти и неучаствали в ОИ. Тук започват шикалкавенията на Министъра. Тези 26 млн не били напразни, защото тези федерации донесли медали от други първенства. Но той забрави да спомене, че Министерството, извън програмата „Олимпийска подготовка“, е разпределило по федерации още 91 235 100 лева чрез програма „Високо спортно майсторство“. Т.е. не за масов или ученически спорт, а точно за елитния спорт, участващ в световни, европейски, балкански първенства и ОИ. С това общата сума, дадена на федерациите за елитен спорт, е над 181, 5 млн. лева за четирите години. За да има някаква база за сравнение, ще посочим и цифрите, разпределени от Министерството за ученически спорт (основната част от средствата е насочена към спортните училища) – 39 081 600 лв. За масов спорт са заделени едва 12 982 800 лв. или по „цели“ 75 стотинки годишно на всеки трудоспособен българин. Ако  добавим децата и подрастващите, стойностното изражение на грижата на ММС за масовия спорт ще падне с още 15 стотинки...   

Не издържа на критика и тезата, че от парите за високо спортно майсторство се поддържат детско-юношеските школи – всички сме наясно със състоянието им. Малкото работещи що-годе школи са тези на клубовете със спонсори или просто са поддържани от родители. Ако школите бяха работещи, нямаше спортове с международен контакт като баскетбол и волейбол да отчитат толкова сериозен спад в резултатите през последните години.

От тези прости сметки изпъква проблемът с обърнатата пирамида, така добре описана от наши съмишленици като фуния. Фуния в устите на федерационните управленци. При конкретни анализи се вижда не само нелогичното разпределение на средствата с преобладаване на елитния спорт, но и липсата на контрол по разходването им. На наше конкретно питане преди време за последващия контрол официално ни бе отговорено, че такъв на практика няма.  Министърът прави и сравнения с други държави – Финландия, Естония, Австрия, като не споменава, че те имат приоритети в зимните спортове. Нужно е сравнение с държави от нашия калибър, каквито са Чехия, Унгария и особено Сърбия, но подобно сравнение оборва удобната теория за малките държави и малките успехи.

Дотук бихме приели думите на Министъра като лоша интерпретация на цифрите, но той се опита да убеди обществото, освен че парите не са много, то те не били и от нашите данъци. Каза, че половината от бюджета на ММС е от приходите от държавния тотализатор и те отиват за елитния спорт. Тук има две грешки или две лъжи – първата е, че половината от парите са от тотализатора. По данни на самото ММС, приходите от тотализатора са малко над 119 млн. за 4 години. А по отчетите в бюджета ММС е разпределило над 265 млн само по основните 4 програми. Втората е, че за елитния спорт са дадени само парите на тотализатора. Истината е, че елитният спорт е получил 167 976 800 лв., т.е. с 50% повече от парите от тотализатора.  Популизмът се допълни с политическа агитация във финалните му думи пред всяка медия – за направеното от неговата партия за спорта и за спортната инфраструктура. Цифрите сочат, че за този цикъл ММС е заделило 30  688 100 лв за спортни обекти и спортна инфраструктура, като 2/3 са изляти в една година. Това е равностойността на половин зала от типа на обърканата Колодрума в Пловдив.

Изводът е, че за състоянието на страната ни се заделят неадекватно много пари за елитния спорт, е че начинът на разпределянето и на усвояването им позволява тези пари да потъват във федерациите, голяма част от които можем да сравним с истинско блато, и да не достигат за качествена подготовка на спортисти, треньори, методика и база от хора, наука и инфраструктура за следващите години. Очевидно е необходимо преосмисляне на структурата на финансиране, както и на обектите на финасиране. И най-вече на контрола му.

За съжаление, обявената на сайта на ММС бюджетна прогноза за следващите две години не дава надежда, че тази порочна система ще се промени. И в бъдеще разходите за спорт за учащи и за спорт в свободното време ще общо формират едва... 6% от многомилионния бюджет на спортното министерство. Казано с цифри – ако предвиденото от ММС увеличение на средствата по направленията за учащи и за спорт в свободното време са от порядъка на 300 – 400 хил. годишно, то за двете направления за елитен спорт е заложено увеличение с 14 млн годишно (тук се включва и увеличението на разходите за домакинства)! Да, това са сумите, които Министърът смята да добави към отпусканите досега десетки милиони. И точно в това им съотношение масов-елитен спорт.

И нека за финал да припомним правилото за пирамидата – ако искаме да е висока, трябва да изградим солидна основа. Остава ни надеждата по-скоро да се появи спортният управленец, който първо  да се реши да върне спортната ни пирамида в правилна позиция, отнемайки ѝ функцията на фуния, а след това да насочи усилията на спортната ни общност към изграждане на здрава основа.

Коментари

Най-четени мнения

Никога повече Матей Казийски

Никога повече Матей Казийски

Пише ви едно пораснало момче, чиито мечти бяха погребани (не преувеличавам) от вас. Започвам това писмо по този зловещ начин, за да ви накарам да го прочетете докрай. И така, нека да започна по реда на събитията.
Извинявайте!!

Извинявайте!!

Започвам да пиша без дори да знам точно какво искам да ви кажа. Наистина сигурно ще ме сметнете за луд, който пак е решил да ви занимава с безхаберното си мнение, за което никой не се интересува. Все пак съм длъжен да опитам, защото...
Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Двуличие или лицемерие?Е, не. Чак до там не са стигнали всенародните ни ЛЪВОВЕ, но въпросът е какво са всъщност, и на кое от двете им лица да вярваме? На това от мача им с Германия или на това от мачовете с Чехия и Холандия?
Защо не се връща Матей?

Защо не се връща Матей?

След като Пламен Константинов беше назначен за старши-треньор на мъжкия национален отбор по волейбол, очакванията за бързо преодоляване на кризата, в която тимът изпадна, значително нараснаха. В оборот отново влезе името на Матей Казийски, на когото се възлагат надежди да направи компромис и да се завърне в националния отборна България.

Последни коментари

Никога повече Матей Казийски
Никога повече Матей Казийски
Невероятен текст, който те хваща за гърлото...Сълзи в детските очи, сълзи в очите на Императора, сълзи в моите очи...Това някак трябва са СПРЕ!
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
Тоя, дето ще играе на няколко първенства, е не мъж (man), а герой!
За малките жестове и големите характери
За малките жестове и големите характери
Великолепен текст - както винаги! Поздравления и за момчетата и за автора!

Харесай ни във Facebook