Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Нов бардак със стари апаратчици!

От известно време в котилото на родния волейбол – т.нар. Управителен съвет на Българска федерация по волейбол, витае напрежение. Не че няма поводи и причини – всеки нормален фен ги отчита. Но тук не става дума за видимите провали и падения на любимия ни спорт. Иде реч за друго. Нещо, което отговорните „другари” винаги са издигали в култ и от което са се интересували много повече, отколкото от просперитета на спорта волейбол. Това е сляпата жажда да стискат властта и кокала. Така, както го правят дълги години. И въпреки недоволството на другите, които имат съвест и любов към спорта, винаги са оцелявали. С измами, апаратни игри и всякакви номенклатурни хватки – факт е – винаги досега са успявали.

Преди около месец управленският им комфорт беше нарушен. Съдът постанови, че сегашният УС на БФВ е нелегитимен. Нещо, което беше не просто казано, а изкрещяно преди повече от две години. И не е новост. Тогава баш-другарят Лазаров арогантно заяви, че тези неща се доказват в съда. Е, за цели две години време съдът също го каза и доказа. Но какво от това – през тези две години на УС-то се даде прекрасната възможност да изхарчат няколко милиона държавни пари, да си прокарат обществени поръчки за екипи, да прилапат някоя-друга зала и още много други знайни и незнайни далавери... и, ей така, между другото, да досъсипят окончателно волейбола ни (това последното май не интересува никого).

И ето – на 28 август 2015 г., само 6 седмици преди грандиозното домакинство, което се задава, другарите изненадващо предприеха стъпка към смяна на управлението, като публикуваха в Държавен вестник обявление за свикване на Общо събрание на 3 октомври. С точка в дневния ред за избор на нов управителен съвет и председател. Стъпка, която баш-другарят Лазаров определяше като невъзможна и безотговорна преди Олимпиадата през 2012, когато от него се искаше оставка. Тогава беше просто една Олимпиада в Лондон. А днес, преди Европейското в София, „смяната на властта” се превръща в нещо нормално. Защо ли така доброволно другарят Лазаров предприема въпросната стъпка? Отговорите на този въпрос са много. И всички са верни. Единственото, което не е вярно – че съвестта – неговата и на неговите послушници в УС на БФВ - е проговорила и са осъзнали колко вреди са нанесли на българския волейбол и най-вече на тези, които го практикуват.

Да, това светкавично и прикрито свикване на Общо събрание подсказва притеснение и грижа. Както при хиените – когато става дума за плячка – те се обединяват в името на оцеляването. И, ето ги и нашите хиени – в процес на вътрешни борби, но с общата цел да оцелеят в заветното УС на БФВ. И с надеждата, че с подобно изненадващо събрание ще си осигурят поредния мандат. Можем да потърсим причина и в измиването на ръце при евентуален провал в предстоящото домакинство. Може да надникнем и в тайните схеми, с които другарите търсят измъкване от ситуацията с нелегитимността – разрешаването ѝ ще се проточи поне още година и през това време паяжината трябва да е достатъчно стабилно оплетена.

Още едно доказателство за липсата на каквото и да е намерение за положителна промяна е дневният ред, в който първо е заложен изборът на нов управителен съвет и председател, а след това промени в устава на федерацията. Устав, който регламентира невъзможност за председател да се кандидатира лице извън действащия управителен съвет. Омагьосан кръг, нали? Без никакъв шанс за излизане от него. И ако все пак се намери някой допустим кандидат, търсещ промяна, то времето му за регистрация на кандидатурата е... до днес! В пълен противовес на умението на другарите от БФВ да разтакават, бавят и мотаят всичко, с което се захванат, този път те са убийствено бързи. Убийствено в прекия смисъл.

Какво ще роди цялата тази преддомакинска истерия за власт – ще разберем скоро. Подхвърляха се всякакви фишеци за евентуален наследник на трона – от „недоразумението” Ганев до небезизвестния „червен депутат-печатар на изборни книжа” Петър Кънев. Ще спестим коментарите по тези две кандидатури. Достатъчни са мненията и коментарите в спортните сайтове.

И докато старият бардак УС на БФВ се пудри и освежава зад кулисите в подготовка за поредното фиаско, на верния български фен се пусна поредната порция радост – грандиозно шоу в новооткрития пловдивски Колодрум, национали, обикалящи из града и раздаващи безплатни билети за Еврото, дори и платените билети вече са налице... А клубовете – в близките дни могат да очакват традиционната предизборна порцията мрежи и топки, придружени от покана за Общо събрание, софра... и още нещо.

За да не пропускате нищо от BGVolleyFans, харесайте страницата ни във фейсбук тук.

Коментари

Най-четени мнения

Никога повече Матей Казийски

Никога повече Матей Казийски

Пише ви едно пораснало момче, чиито мечти бяха погребани (не преувеличавам) от вас. Започвам това писмо по този зловещ начин, за да ви накарам да го прочетете докрай. И така, нека да започна по реда на събитията.
Извинявайте!!

Извинявайте!!

Започвам да пиша без дори да знам точно какво искам да ви кажа. Наистина сигурно ще ме сметнете за луд, който пак е решил да ви занимава с безхаберното си мнение, за което никой не се интересува. Все пак съм длъжен да опитам, защото...
Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Двуличие или лицемерие?Е, не. Чак до там не са стигнали всенародните ни ЛЪВОВЕ, но въпросът е какво са всъщност, и на кое от двете им лица да вярваме? На това от мача им с Германия или на това от мачовете с Чехия и Холандия?
Защо не се връща Матей?

Защо не се връща Матей?

След като Пламен Константинов беше назначен за старши-треньор на мъжкия национален отбор по волейбол, очакванията за бързо преодоляване на кризата, в която тимът изпадна, значително нараснаха. В оборот отново влезе името на Матей Казийски, на когото се възлагат надежди да направи компромис и да се завърне в националния отборна България.

Последни коментари

Никога повече Матей Казийски
Никога повече Матей Казийски
Невероятен текст, който те хваща за гърлото...Сълзи в детските очи, сълзи в очите на Императора, сълзи в моите очи...Това някак трябва са СПРЕ!
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
Тоя, дето ще играе на няколко първенства, е не мъж (man), а герой!
За малките жестове и големите характери
За малките жестове и големите характери
Великолепен текст - както винаги! Поздравления и за момчетата и за автора!

Харесай ни във Facebook