Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните

Тези дни необичайно се говори за волейбол. Необичайно е, защото в началото на годината обикновено се случват две неща, за които (без)отговорните волейболни „другари“ не обичат да се вдига шум. Първото – сега е времето, в което те пишат едни апокрифни постни отчети за какво са похарчили държавните пари от миналата година и едни още по-тайни блажни бюджети, с които да измрънкат пари за следващото блажене. Второто – това е мъката, наречена клубен волейбол през зимата.  Не е за хвалене по принцип, милият той – почти изчезна, само проблеми и грижи, а пари не носи... но, какво да се прави – необходимо зло е – от там все още изскача по някое-друго пиле, което да хванат с договорче в клетката на БФВ...

И като дългогодишен резултат от Първото и Второто миналата година изведнъж се оказа, че волейболът ни потънал. Дълбоко, дълбоко, чак в деветия кръг на Ада или казано на волейболен език – до девето място в световната ранглиста. Вярно, говориха едни хора за тази съдба преди две-три години, предупреждаваха, но... това е друга тема.

И ето ги нашите „другари“ – осъзнаха, че мантрата за „най-успешния колективен спорт“ вече видимо е един издишащ балон, та им хрумна гениалната идея да потрошат още някой-друг милион на гърба на данъкоплатците и да организират нещо грандиозно като домакинството на Евроволей 2015 за мъже. Защото другото спасение – да поработят за спорта волейбол, хич не им е ясно и на сърце, та затова – хляб и зрелище или преведено на техния език – трици и циркаджийница. Така ги разбират нещата, толкова си могат, това е.

Заложиха триците (тъй де, парите не са да се харчат за глупости), изловиха някоя-друга маймуна и обявиха първото зрелище в Циркаджийницата – теглене на жребия за бленуваното домакинство-спасение...

Ще се отклоним малко, за да припомним, че месец преди старта небезизвестният Главен клоун на БФВ Любо Ганев замина някъде из азиатско, за да потренира лов на маймуни с трици. Оказа се, че онези там са по-умни от него и не кълват на триците му, та се наложи да компенсира с дистанционен лов на родна почва. Пусна промоцийка в собствената си фирма (вече попрехвърлена на родата, но това не променя нещата), с която започна да препродава вече негодните екипи на националите ни заради надписа на фалиралата банка-спонсор със „скъпите клиенти“, които пък екипи вече веднъж са му платени от федерацията, на която той е вице... Сложно, нали? Да, не е лесно с триците и маймуните. Има и лесни, благородни варианти, като това да бъдат раздадени в разни благотворителни кампании, но в Циркаджийницата БФВ такива неща не се случват.

Докато Любо Г. тренираше из далечни земи, гръмна новината, че това не бил той, а Агент Тони от ДС... Е, какво пък, последва солидна порция медийна клоунада, интервю на гол Ганев от вана (да ни прощават тези, които са го гледали и им го припомняме) и Циркаджийницата продължи да работи с пълна пара. Все пак – в навечерието на Голямото събитие сме. Медийни анонси, реклама, важни гости от чужбина, всичко трябва да е перфектно, няма как да се изложим пред чужденците, няма как! ...

Така си повтаряхме до момента, в който не изгледахме нещото, наречено „Теглене на жребий“.  И разбрахме за пореден път – винаги има как БФВ да организира още по-голяма излагация. Не само на себе си – на българския волейбол, на страната ни, на всички нас. За тези, които са пропуснали – вероятността да не видят запис на този грандиозен спектакъл на некадърността и лаищината е голяма. Защото „другарите“ имат добра практика по потулване на гафовете си и е много вероятно и това видео да потъне в графа „апокрифи“.

Има защо да го крият, признаваме. Има и професионалисти, които могат да направят задълбочен анализ. Ние – зрителите-фенове, видяхме за себе си. Блещехме се неразбиращо на огромния надпис на английски, който ни обясняваше, че ще домакинстваме на първенствА (мн. ч.!), на които ще се състезава 1 (един!!!) волейболист; водещата ни хвърли в шок като обяви, че президентът на CEV г-н Майер и още неколцина господа от гостите всъщност са госпожи, после се притеснихме дали тази трансформация не е отнела гласа на г-н/г-жа Майер, че седеше безпомощен и отваряше безмълвно устни, опитвайки се да държи реч. После се поуспокоихме като разбрахме, че губейки гласа си е развил телепатични способности, с които предаваше от разстояние на преводачката какво да говори от негово име на сцената. И ако дотук ни се полагаше по глътка въздух отвреме-навреме, тази екстра тотално ни бе отнета, когато започна самото теглене на жребия. Явно като най-представителен на фона на останалите „другари“ от БФВ, на Димо Тонев се падна честта или нещастието да вади топките от сферите. До него за подкрепа или по заслуги седеше небезизвестният организатор на това и на други „успешни“ спортни събития Стефан Августинов. Скованост, спечена атмосфера и напрежение. Не, Димо Тонев не теглеше жребий за спортно състезание, трагичната му пребледняла физиономия подсказваше, че вътрешно той играе Руска рулетка. Минимум.

След всичко това нямаше как не си припомним какво сме виждали пак по същите телевизори – как го правят хората другаде. И се питаме – „другарите“ от федерацията, които са потрошили толкова държавни пари да обикалят из разни форуми по света – не успяха ли поне малко да прихванат, да видят как се прави? Сигурни сме, че и тук има професионалисти, които да се справят. И пак стигаме до основния проблем – за триците и маймуните. Защото иначе немалкото отпуснати пари за тлъстите бюджети пак ще потънат някъде и ще бъдат отчетени с онези, постните отчети. И пак ще извадят триците, а само с трици ни остава единственият вариант – да гледаме старите номера от Циркаджийницата БФВ.

Всъщност, ако погледнем семиотично на огромния надпис на английски, който гордо висеше над сцената вчера, можем да разчетем правилния смисъл на уж допуснатите правописни грешки: „другарите“ от БФВ имат намерение да потрошат пари като за няколко домакинства, от което идва мн. ч. на “championshipS”. А единственото число на волейболиста („man”), който ще участва в това състезание показва, че дори самите те са успели да видят как от хоризонта бавно, но сигурно се задава последният оцелял волейболист, който ще затвори вратата на българския волейбол.

За да не пропускате нищо от BGVolleyFans, харесайте страницата ни във фейсбук тук.

Коментари

stoyanst
stoyanst / преди 1337 дни Отговори
Тоя, дето ще играе на няколко първенства, е не мъж (man), а герой!

Отговор

Най-четени мнения

Никога повече Матей Казийски

Никога повече Матей Казийски

Пише ви едно пораснало момче, чиито мечти бяха погребани (не преувеличавам) от вас. Започвам това писмо по този зловещ начин, за да ви накарам да го прочетете докрай. И така, нека да започна по реда на събитията.
Извинявайте!!

Извинявайте!!

Започвам да пиша без дори да знам точно какво искам да ви кажа. Наистина сигурно ще ме сметнете за луд, който пак е решил да ви занимава с безхаберното си мнение, за което никой не се интересува. Все пак съм длъжен да опитам, защото...
Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Двуличие или лицемерие?Е, не. Чак до там не са стигнали всенародните ни ЛЪВОВЕ, но въпросът е какво са всъщност, и на кое от двете им лица да вярваме? На това от мача им с Германия или на това от мачовете с Чехия и Холандия?
Защо не се връща Матей?

Защо не се връща Матей?

След като Пламен Константинов беше назначен за старши-треньор на мъжкия национален отбор по волейбол, очакванията за бързо преодоляване на кризата, в която тимът изпадна, значително нараснаха. В оборот отново влезе името на Матей Казийски, на когото се възлагат надежди да направи компромис и да се завърне в националния отборна България.

Последни коментари

Никога повече Матей Казийски
Никога повече Матей Казийски
Невероятен текст, който те хваща за гърлото...Сълзи в детските очи, сълзи в очите на Императора, сълзи в моите очи...Това някак трябва са СПРЕ!
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
Тоя, дето ще играе на няколко първенства, е не мъж (man), а герой!
За малките жестове и големите характери
За малките жестове и големите характери
Великолепен текст - както винаги! Поздравления и за момчетата и за автора!

Харесай ни във Facebook