Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Защо не се връща Матей?

След като Пламен Константинов беше назначен за старши-треньор на мъжкия национален отбор по волейбол, очакванията за бързо преодоляване на кризата, в която тимът изпадна, значително нараснаха. В оборот отново влезе името на Матей Казийски, на когото се възлагат надежди да направи компромис и да се завърне в националния отбор на България. Той се оттегли непосредствено преди Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., заради несъгласие с управленските методи на волейболната федерация и поиска оставката на ръководството й. Оттогава изминаха две години, през които нито методите на работа се промениха, нито пък настъпиха съществени промени в състава на ръководството. През този период Казийски няколко пъти обяви, че няма да отстъпи от заявената позиция, а междувременно беше подложен на психологически атаки - смехотворни призиви за отнемане на българското му гражданство, спекулации, че ще играе за националния отбор на Италия и дори заплаха за спиране на състезателните му права. При това положение, зачестилите напоследък из медиите прочувствени призиви за завръщане на Матей заради по-доброто бъдеще на българския волейбол, звучат някак кухо. Вместо да впрегнат усилия, за да направят задълбочен анализ на причините, довели до настоящата ситуация, някои журналисти предпочитат да се плъзгат по повърхността на сълзливия патриотизъм. Да, думите за обединение и загърбване на различията в името на България звучат красиво и аргументите на здравия разум трудно могат да им дадат отпор. Един аргумент обаче е безспорен – във всяко обединение има смисъл, само ако то се случва между хора със сходни принципи и ценности и може да доведе до дългосрочно подобряване на ситуацията. Какви точно принципи отстояват управляващите федерацията, при толкова честа смяна на покровители, мнения и треньори , е сложно да се каже. А каква е дългосрочната перспектива за родния волейбол без промяна в настоящото статукво по отношение на трансферна политика, развитие на школи, прозрачност в разходване на бюджетни средства (вж. информация на http://bgvolleyfans.org/ ) е лесно да се предвиди. Ето защо отказът на Матей да се отзове на изпратената от Пламен Константинов повиквателна не бива да предизвиква разочарование, а въздишка на облекчение, че България разполага с такъв достоен спортист, който има волята да държи на думата си и смелостта да НЕ играе за националния отбор на страната си, докато любимият му спорт агонизира. Истината е, че присъствието на Казийски в националния отбор няма да реши проблемите в българския волейбол, а само ще прикрие остротата им. Затова и натискът за завръщане е толкова силен.

Междувременно, добре би било медийните критици на взетото от Матей решение да се замислят върху кого ще сипят патриотичния си гняв, след като той един ден спре да играе. А още по-добре ще е, преди да седнат пред компютъра, за да оплачат непостигнатия в името на България компромис, първо да се обадят на инж. Данчо Лазаров и да го попитат дали ще поеме отговорност за изпадането на мъжкия национален отбор във втора група на Световната лига. Ако не вдигне телефона си, нека информират аудиторията за неговото мълчание.

Коментари

Най-четени мнения

Никога повече Матей Казийски

Никога повече Матей Казийски

Пише ви едно пораснало момче, чиито мечти бяха погребани (не преувеличавам) от вас. Започвам това писмо по този зловещ начин, за да ви накарам да го прочетете докрай. И така, нека да започна по реда на събитията.
Извинявайте!!

Извинявайте!!

Започвам да пиша без дори да знам точно какво искам да ви кажа. Наистина сигурно ще ме сметнете за луд, който пак е решил да ви занимава с безхаберното си мнение, за което никой не се интересува. Все пак съм длъжен да опитам, защото...
Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Кое е истинското лице на българския национален отбор по волейбол?

Двуличие или лицемерие?Е, не. Чак до там не са стигнали всенародните ни ЛЪВОВЕ, но въпросът е какво са всъщност, и на кое от двете им лица да вярваме? На това от мача им с Германия или на това от мачовете с Чехия и Холандия?
От първо лице:  Родители, внимавайте какво подписвате от името на децата си!

От първо лице: Родители, внимавайте какво подписвате от името на децата си!

BgVolleyFans разказва от първо лице истории на волейболисти, които са дръзнали да се изправят срещу порочната система и да потърсят правата си. Днес ви представяме историята на младия волейболист Христо Янев, разказана от неговата майка Христина Минкова. Разказът е поучителен за всички родители, чиито деца тепърва ще прекрачат прага на волейболните зали, за да последват мечтите си. Освен любов, ентусиазъм и отдаденост на любимия спорт, монетата има и друга страна, която родителите задължително трябва да видят и опознаят, за да предпазят момичета и момчетата си от принудително изоставени мечти.

Последни коментари

Никога повече Матей Казийски
Никога повече Матей Казийски
Невероятен текст, който те хваща за гърлото...Сълзи в детските очи, сълзи в очите на Императора, сълзи в моите очи...Това някак трябва са СПРЕ!
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
За волейболната циркаджийница БФВ, триците и маймуните
Тоя, дето ще играе на няколко първенства, е не мъж (man), а герой!
За малките жестове и големите характери
За малките жестове и големите характери
Великолепен текст - както винаги! Поздравления и за момчетата и за автора!

Харесай ни във Facebook